За достъпа до услугите за деца с увреждания
За достъпа до услугите за деца с увреждания / netinfo

През изминалата 2012-та година над 8200 деца с увреждания у нас са използвали безплатните социални услуги, които се осигуряват от общините чрез финансиране от държавния бюджет. В България има 71 дневни центъра за деца с увреждания, с общ капацитет от 1868 места. В София дневните центрове са само два, но до края на тази година се очаква разкриването на още три такива социални услуги. Единствено в столицата засега се предлага и непопулярната услуга „Седмична грижа", която е насочена към родители, желаещи да оставят детето си с увреждане за няколко дни в социална услуга. Въпреки че услугата съществува от една година, все още нито един родител не се е възползвал от нея.

Ето и реалната ситуация:

Вече познавате малката Амелия от Павликени, която страда от детска церебрална парализа, но успешно се бори със заболяването, и вече ходи на детска градина. От няколко месеца Амелия посещава и дневен център за деца с увреждания, разказва майка й Мариана.

Моето дете се възползва от психологическа и логопедична помощ, медицинска рехабилитация, обучителни дейности, социална рехабилитация и транспорт. Взимат я от вкъщи и после пак ни връщат с техен микробус. Сега посещаваме и детска градина, до обед сме там, когато дечицата легнат да спят, нас ни взимат с микробусчето, за да си направи детето рехабилитацията. Много сме доволни, защото детето е ангажирано, а родителят има малко време за себе си.

За да има право Амелия на дейностите в дневния център, Мариана трябва да поиска направление от отдела за закрила на детето. В него са описани дейностите, нужни на детето, обясни Ренета Манолова, началник на отдел Социални услуги за деца в АСП.

Едно направление може да включва няколко дейности и всичко, от което се нуждае детето като дейност, може да бъде предложено спрямо него в дадената услуга.

Направлението има период на валидност, посочи Ренета Манолова.

До 3 месеца, или както го наричаме, краткосрочно, а по-дългосрочната е до 6 месеца. Разбира се, ако състоянието на детето изисква още и още интервенции, спокойно срокът може да бъде удължен.

За да вземе първото си направление, родителят трябва да изчака законово установения срок от един месец. Много често това става по-бързо, обясни Манолова. Майката на Амелия не смята този срок за прекалено дълъг.

Наистина ми се струва малко дълъг този период, но може би има такова административно време, което трябва да мине. Всъщност чакането е първият път. Преди да изтече едното направление, ние попълваме следващото заявление, за да не прекъсваме посещението на детето в дневния център.

За достъпа до услугите за деца с увреждания
netinfo

Дневен център „Слънчоглед" се намира в столичния квартал „Бъкстон" и е единственият у нас център, който предлага услугата Седмична грижа. Какво представлява тя, разказва директорът Любов Пенева.

Идеята на седмичната грижа е когато родителите са затруднени в отглеждането на детето си, по различна причина, като боледуване на родител, понякога се налага да влязат в болница родителите, често това са самотни майки, които няма на кого да оставят децата си. При нас може да бъде оставено детето за някакъв период от време, като това в никакъв случай това не може да се приема като институционална грижа, тенденцията е родителите да бъдат подпомогнати, а не децата да пребивават постоянно при нас. Може родителите да планират отпуск, в който да отидат някъде без детето, не навсякъде, където родителите желаят да почиват, условията са подходящи за дете с увреждане, така че за този период детето би могло да остане при нас.

Нито един родител досега не е използвал седмичната грижа, като причините може би са в слабата информираност на родителите за тази възможност или поради липсата на такава необходимост, обясни Любов Пенева. От своя страна майката на Амелия изрази готовност да използва такава услуга, ако бъде създадена в Павликени, но и при по-бързо издаване на направление за нея.

Когато говорим за спешна ситуация и нямам един месец да чакам, мисля, че не трябва да е така. Другото, което е, на мен много често ми се е налагало, както и сега, да пътувам и няма да ме има цял ден и цяла нощ, и детето няма как да го оставя на грижите на съпруга ми, защото и той е ангажиран. Мисля, че това е много удобен начин, в помощ на родителите.

Срокът за издаване на направление за седмична грижа е едномесечен, но според Ренета Манолова това може да стане и за няколко дни, ако е наложително.

Може много по-скоро да бъде издадено. Това е форма на заместваща грижа, когато родителят трябва да бъде подкрепен и някой да го замести в тази му роля, разбира се, че може и се случва.

До средата на година ще стане ясно и колко са децата с увреждания у нас, след като заработи регистърът на хората с увреждания.