България ще има Център за възстановяване и работа с раково болни деца
България ще има Център за възстановяване и работа с раково болни деца / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
България ще има Център за възстановяване и работа с раково болни деца
49841
България ще има Център за възстановяване и работа с раково болни деца
  • България ще има Център за възстановяване и работа с раково болни деца

От сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" започват кампания за набиране на средства за изграждането на първия в България Център за възстановяване и работа с раково болни деца. За строителството му са необходими около 2 млн. лева, като от сдружението обясниха, че засега не могат да намерят европейски проект, който да поеме финансирането, а и държавата нямала тази възможност.

По повод предстоящия международен ден на децата с онкологични заболявания, страната ни за първи път ще се включи в инициативата на Международната конфедерация на организациите на родителите на деца с ракови заболявания, като ще бъдат раздавани информационни картички със симптомите у децата, за които родителите трябва да следят, за да потърсят своевременно лекарска помощ.

От сдружението съобщиха, че в страната ни средно годишно се разболяват между 100 и 150 деца на възраст от 0 до 18 години.

Първият у нас Център за възстановяване и работа с раково болни деца ще бъде построен в село Опицвет, на 30 километра от София, върху имот, закупен от сдружението със средствата от миналогодишната благотворителна кампания. Това обясни Пламен Белчев, родител на раково болно дете: "Решихме, че нашите деца освен в болницата, няма къде да отидат. И тогава решихме да положим сериозни усилия и да изградим този център, който може би ще бъде единственият, построен с усилията на неправителствени организации".

Центърът ще се състои от 7 къщички, административна сграда със столова и конферентна зала, детски площадки и басейн. Една от идеите е, след като бъде построен, той да се използва безплатно от децата и от техните родители.

"Имаме предварителни разговори, водени с Министерството на социалните грижи, с Агенцията за закрила на детето, и ако успеем да осигурим финансирането на издръжката, би било прекрасно нашите деца и деца с други заболявания да могат да го ползват. Също така имаме идеята този център да стане регионален за Балканите, да може да се ползва от дечица от съседни държави".

По повод Международния ден на децата с онкологични заболявания, на 15 февруари в зала 1 на НДК ще се проведе благотворителен концерт, на който Нешка Робева и трупата National Art ще представят последния си спектакъл "Среща в "Споменът". Средствата от концерта ще бъдат вложени в изграждането на детския център.