Държавата няма пари за децата с онкологични заболявания. Този извод може да се направи от търсенето на средства и подкрепа от хората от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" за изграждане на център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания. А необходимите пари са 2 милиона лева. Центърът ще бъде построен в село Опицвет върху имот, закупен от сдружението с дарения от Виенския бал 2011 и с продажба на картини, дарени от български художници.  Планира се центърът да разполага със 7 къщички с една, две и три спални, административна сграда с кухня, столова, конферентна зала, зали за занимания с деца, детски площадки, спортна площадка и открит басейн.  Капацитетът на помещенията ще бъде за 40 души - деца и родители. Центърът е проектиран така, че да се ползва и от деца със затруднения в придвижването.

Престоят за деца и родители ще е безплатен. Започваме от нулата, каза на пресконференция Пламен Белчев, родител на дете с онкологично заболяване. Имаме желание да наблегнем на арт терапията, посочи той.  Центърът ще се издържа освен от дарения и от различни европейски програми. Засега обаче няма фонд на ЕС, който да помогне за строителството на центъра. В подкрепа на инициативата  на 15 февруари от 19.00 часа в зала 1 на НДК ще се проведе благотворителен концерт на Нешка Робева и трупата "Нешънъл арт". Ще бъде представен спектакълът "Среща в "Споменът". Средствата ще отидат изцяло за строителството на центъра. Ако държавата ни е в такова състояние и не може да помогне, то ние можем да помогнем, заяви Нешка Робева и допълни :"Това е най-малкото, което можем да направим".

На въпрос на News.bg търсили ли са съдействие от държавните институции с молба за съдействие за строителството на центъра Маргарита Борисова, от сдружението заяви :"Нямаме положителен отговор". Поставянето на тежката диагноза предизвиква огромен стрес, а самото лечение е продължително и тежко, често то продължава от3 до 6 месеца, а в някои случаи и цял живот. През този период децата не могат да посещават детска градина или училище и да се занимават с любимите си дейности. Именно и заради това се ражда идеята за центъра, където децата да се възстановяват по време и след  химиотерапията.

В България средно на година се разболяват между 100 и 150 деца на възраст от 0 до 18 години. С прилагането на съвременните методи на лечение и при наличие на всички необходими лекарства, се постига дълга ремисия до 5 години при деца с левкемия. Шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85%. Цените на билетите са от 10, 20 и 30 лева и могат да се закупят от касата на НДК и от Тикетпро. Разкрита е и специална дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на центъра: Първа Инвестиционна банка АД, BIC:FINVBGSF, IBAN: BG59FINV91501314918745.