УНИЦЕФ призовава за приобщаващо образование за деца с увреждания

45535
УНИЦЕФ призовава за приобщаващо образование за деца с увреждания

Програмните политики за включване на децата в образованието са променили положително живота на деца с увреждания в Централна и Източна Европа и Централна Азия, събощиха от УНИЦЕФ.

Все повече училища приветстват първокласници с увреждания в Сърбия, като резултат от многогодишни политики на застъпничество. Големи национални кампании на УНИЦЕФ за повишаване на информираността в Черна гора и силен ангажимент на гражданското общество в насърчаването на приобщаващото образование в Армения са довели до увеличаване на обществените искания за приобщаващи училища. На брифинг с акцент върху въпроса за деца с увреждания тази седмица по време на среща на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ в Ню Йорк, други правителства и донорски общности бяха призовани в подкрепа на политиките, които са реализирали правото на качествено образование за всички деца.

Страните изтъкнаха постиженията си до председателя на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ и постоянен представител на Финландия към Организацията на обединените нации Н.Пр. Ярмо Винанем, изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, регионален директор за Централна и Източна Европа и Общността на независимите държави Мари Пиер Поарие и членове на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ и постоянните мисии от региона.

Г-н Винанем се спря на важността на правото на образование, независимо от увреждания, цвят на кожата, пол, език, религия или икономическата среда. "Ние не можем да си позволим да оставя детето извън училищата. Всички деца трябва да имат еднакво право на основно образование ", каза той.

Той сподели някои финландски практики в образованието с присъстващите: "Във Финландия разходите за основно образование са напълно безплатни, включително и менюто в училищния стол и материалите, здравеопазването и пътуването. Целта е, че всички деца, включително деца с увреждания, могат да присъстват на едни и същи училища. Училищната мрежа е регионално обширна и много внимание е отделено на качествено обучение на мотивирани учители. Квалифицираните преподаватели са от основно значение за успешното приобщаващо образовани".

"Примерите ясно показват, че ние знаем как да направим училищата приветливи за деца с увреждания. Но трябва да се направи много повече. Настоящите политики, които са общи в много страни означават, че децата с увреждания често са скрити зад затворени врати", каза г-жа Мари Пиер Поарие.

ЦДП с Топ 10 на безумията в образованието и науката

Центърът за демографска политика (ЦДП) състави класация на безумията в образователната и научната сфера, предназначена специално за н...

Редактор: Е. Гигова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com